Qİ GONG VE TAİ CHİ CHUAN’I İŞ YAŞAMINA DÂHİL EDEBİLİRİZ
İnsanların bir kısmı günlük yaşantısında fiziksel aktiviteden uzak çalışır. Özellikle pandeminin de etkisi ile evden çalışma, esnek çalışma modelleri bizleri epey hareketsiz kılmıştır. Öncesinde işe gitmek için evden dışarıya çıkmak, eve geri dönmek, gün içerisinde verilen mola saatlerinde belli bir seviyede de olsa hareket etme potansiyeli, Home Office modeli ile yataktan kalkıp masaya oturma ve öğle yemeklerini bilgisayarın başında yerken çalışmaya devam etme durumuna dönüşmüştür.
Hayatın bu denli yavaşlamasının bazı sonuçları kaçınılmazdır. Nasıl ki hiç durmaksızın hareket etmek ve kasları, vücudu dinlendirmeden çalışmak mümkün değil ise hareketsiz bir yaşam sürmek de sağlık açısından uzun vadede pek mümkün değildir. Evde ve ofis yaşamında uygulanabilir egzersiz yöntemlerine ihtiyaç duyulan bu günlerde geleneksel bir egzersiz yöntemi olan Tai Chi ve Qi Gong hareketleri kurtarıcı niteliği taşımaktadır.
Kadim savunma sanatı Tai Chi Chuan’ın temelleri Tao felsefesine dayanmaktadır. Doğaya uygun ve sade bir yaşam, zıtlıkların uyumu, Yin ve Yang’ın ahengi, ikilikle var olma, birliğe ulaşma fikirlerini içermektedir. Lao Tzu, Tao felsefesinin kurucusu sayılır ve antik metinlerden oluşan Tao Te Ching kitabının yazarıdır. Tao yol demekse de onu adlandırmak çok kolay değildir, sezgisel bir kavrayış söz konusudur. Te ise erdemler anlamına gelir ve yersel alanda Tao’ya karşılık gelecek eylemlerdir. Böylesi felsefi fikirlerden doğduğu düşünülen, gölge dövüşü de denilen Tai Chi Chuan’a ve Qi Gong hareketlerine yalnızca bedensel bir aktivite demek doğru olmayacaktır. Hem ruhsal hem de fiziksel bir egzersiz metodudur. Enerjinin doğru akması ve kontrolü düşüncesine dayanır, aksi takdirde tıkanmalar olacak ve hastalık ortaya çıkacaktır.
Hem ulusal hem de uluslararası yapılan çalışmalarda, iş hayatında Tai Chi Chuan’ın olumlu etkileri üzerinde durulmuştur. Günün farklı saatlerinde; mesaiden önce, öğle aralarında ve mesai bitimlerinde uygulanan egzersizler sonrası çok çeşitli olumlu sonuçlara ulaşılmıştır. Ülkemizde yapılan çalışmada ise Tai Chi’nin iş stresini azalttığı ve aynı zamanda izlenen grupta psikolojik iyilik hâllerinde anlamlı ölçüde artışa neden olduğu görülmüştür (Denizli, 2015).
Tai Chi Chuan ve Qi gong çalışırken yoğun olarak diyafram nefesi kullanılır. Bu nedenle uygulayana diyaframı kullanmanın sağlık açısından katkısının yanında endorfin hormonu seviyesinde artışa neden olacaktır. Her zaman bir eğitmen eşliğinde uygulanmaya gerek duyulmaz. Eğitim bir kere tamamlandıktan sonra herkes kendi günlük yaşamına adapte edebilir. Yaş kısıtı bulunmamaktadır. Her yaştan insan egzersize uyum sağlayabilecektir. Mekândan bağımsız ve aletsiz olması, ofiste ya da evde kolayca uygulanması açısından fırsat yaratmaktadır. Günlük iş yaşamına Tai Chi ve Qi gong egzersizlerini dâhil etmek hem hızla geçen güne bir denge getirecek hem de baskı ve stresi azaltacaktır. Üstelik bu farkı mümkün kılmak için uzun saatler hareketleri çalışmaya ihtiyaç yoktur. Çalışma hayatının temposunda verilecek kısa bir mola; nefes, zihin, enerjinin birlikte kontrollü, uyumu, ahengi ile pek çok açıdan denge ve sağlıklı bir yaşama imkân sunacaktır.
Bir Çin atasözü şöyle der;
“Günde iki kez Tai Chi Chuan yapan bir kimse, bir çocuğun esnekliğine, bir demircinin gücüne ve bir bilgenin ruhuna sahip olur.”
ELİF ÇUHADAR