KİTAP TAVSİYELERİ – 1

FELSEFEYİ TAKDİMİMDİR – ANDRE COMTE-SPONVİLLE

Dünyaca ünlü Fransız eğitimci ve filozof Andre Comte Sponville, hâlen Sorbonne Üniversitesi’nde profesör olarak felsefe dersleri vermeye devam etmektedir. “Felsefeyi Takdimimdir” dışında “Büyük Erdemler Risalesi”, “Kapitalizm Ahlaki midir?” ile “Cinsellik, Aşk ve Ölüm” kitapları da Türkçe’ye çevrilmiştir.
Onun eserlerinde ilk olarak göze çarpan açık ve anlaşılır bir dille kaleme alınmış olmalarıdır. Sponville, felsefeye yapılan girişlerin zor, can sıkıcı ve cesaret kırıcı olmasından ötürü eserlerinde antik temaları anlaşılır bir dille irdeleyerek çabasının bir davete dönüşmesini umuyor ve “Felsefeyi Takdimimdir eğer birilerinde felsefeyi daha yakından tanıma arzusu uyandırırsa, o zaman boşuna yazılmamış olacak,” diyor.

Kitabın girişinde Sponville, “Felsefe yapmak kendi kendine düşünmektir, ama kimse öncelikle sadece diğerlerinin ve özellikle de geçmişin büyük felsefecilerinin düşüncelerine dayanarak geçerli bir felsefe yapmaya ulaşamaz” derken bir yandan da felsefe maceradır ve çabasız, okumasız, araçsız ilerlemeyecek bir iştir diyor.

15 dilde yayınlanan ve 12 takdimden oluşan “Felsefeyi Takdimimdir” kitabının mütevazı amacını ise yazar şu şekilde tanımlıyor: Bir giriş yapmak ve felsefe yolunda bir kapı açmak. Kitabın sonunda da şu sözlerle okuyucularını uğurluyor: “Mutluluk amaçtır, felsefe ise yol. Herkese iyi yolculuklar!”

BEN, KİRKE  – MADELINE MILLER

Goodreads okurlarına göre 2018’in En İyi Fantastik Kitabı olarak seçilen “Ben, Kirke” esasında fantastik bir dünyayı değil, mitolojik evreni tasvir ediyor. Latince ve Yunan dili öğretmeni olan Madeline Miller’ın bu eserini 10 yıllık bir yazma serüveni sonucunda ortaya çıkan önceki romanı “Akhilleus’un Şarkısı” ile birlikte değerlendirmek çok daha yerinde olur zira bu iki eser Yunan Mitolojisi’nin büyük klasikleri olan Homeros’un İlyada ve Odysseia eserlerinin bir modern uyarlaması olarak kaleme alınmıştır. Yazar ilk kitabında, İlyada destanında konu edilen Truva Savaşı’nı ve tüm mitolojik atmosferi Akhilleus’un gözünden aktarırken, “Ben, Kirke”de Odysseia destanının konu edindiği tüm mitolojik atmosfer ve Odysseus’un Truva Savaşı’ndan evine dönerken yaşadığı ve 10 yıl süren maceraları Aiaie cadısı Kirke’nin gözünden aktarılmıştır.

Kirke, Güneş Tanrısı Helios’un bir nymphe’den olma kızıdır ve büyücülük nedeniyle Aiaie adasında yüzlerce yıl süren bir yalnızlığa mahkûm edilmiştir. Odysseus’un ve yol arkadaşlarının maceralarından biri de kendilerini Kirke’nin yalnızlığını doğası ve canlılarıyla paylaştığı Aiaie adasında bulduklarında başlar. Fakat “Ben, Kirke”nin atmosferi bu yılları da içeren çok daha geniş bir zamanda cereyan eder. Hikâye, içerisinde Prometheus’dan Minotaurus’a, Hermes’den Ariadne’ye pek çok mitolojik karaktere ev sahipliği yapar. Mitolojiye ilgi duyan herkese muhakkak tavsiyemizdir.

PROKRASTINEYŞIN  – TİMOTHY A. PYCHYL

Psikolog Timothy A. Pychyl, 20 yılı aşkın süredir akademik olarak erteleme alışkanlıklarımızı inceleyen bir takım araştırmalar sürdürüyor ve bu araştırmaların sonuçlarını da bu kısa kitapta çarpıcı bir biçimde bir araya getirmiş.

Prokrastıneyşın, İngilizce’de erteleme, oyalanma, ağırdan alma, sürüncemede bırakma, geciktirme ya da savsaklama anlamına gelen kelimenin okunuşu. Kitap ise “Başlanıp Bitirilmesi Gereken İşleri İnatla Erteleme, Savsaklama ve Oturup Çalışmak Yerine Ivır Zıvır Şeylerle Oyalanma Alışkanlığıyla Mücadele Kılavuzu” olarak sunulmuş.

Yazar, üstlendiğimiz sorumlulukların gereklerinden bile bile kaçınmamız, kendimizi başarısızlığı uğratmamız ve kendi kendimizi sabote edercesine hareket etmemizin altında yatan bu yerleşmiş alışkanlıkları dizayn eden tüm bilişsel çarpıtmalarımızın köklerine iniyor ve araştırmalarla bu alışkanlığın olası sonuçlarını tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor.

En yaratıcı, en verimli zamanlarımızı sömüren bu alışkanlıkla mücadele etmek isteyen herkese okuma önerimizdir.

KEMAL KARADAYI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir